KURS DETAYLARI
Temel yaşam desteğinin amacı, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesinin önlenmesidir. Depremler, temel yaşam desteği uygulamalarının etkili ve yeterli şekilde yapılması gerektiren önemli durumlar arasındadır ve ülkemiz yakın tarihinde birçok yıkıcı (Kahramanmaraş, Erzincan, Bingöl, Marmara, Düzce, Elazığ, Simav, Van vb.) deprem olmuştur. Depremde, zamanında (özellikle altın saat olarak ifade edilen ilk 72 saat içinde), olay yerinde ve uygun yaklaşımı ile temel yaşam desteğinin sağlanmasına yönelik yapılacak müdahale; hayati öneme sahiptir.
Depremde temel yaşam desteğinin sağlanması ve sürdürülmesine yönelik eğitim ve tatbikatların yapılması; alanda aktif görev alacak sağlık profesyonellerinin bu süreçlere dahil edilmesi son derece önemlidir. Hemşirelerin, depremde temel yaşam desteğinin sağlanması, sürdürülmesine yönelikte mesleki ve yasal sorumlulukları olan; sağlık profesyonelleri içinde nitelik ve nicelik olarak vazgeçilmez meslek mensuplarıdır. Bu kapsamda, depremde temel yaşam desteğini uygulama bilgi/becerisine sahip hemşire, sayısının artması; etkili-etkin temel yaşam desteğinin sağlanmasına, mortalite ve morbiditenin oranlarının azalmasına, depremde hemşirenin yeterli mesleki rol ve sorumluluklarını yerine getirmesine olanak sağlar.
Düzenlenedek kurs ile hemşirelik yüksek lisans öğrencilerinin simülasyon temelli ile depremde temel yaşam desteği konusunda eğitim alması öğrencilerin depremde temel yaşam desteği ile ilgili mesleki bilgi ve becerilerinin güçlenmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu kurs ile hemşirelik yüksek lisans öğrencilerinin senaryoda yer alan, farklı rol ve sorumlulukları olan birey ile etkileşim, iletişim ve iş birliği yapma deneyimleri de artarken; depremde hemşirenin rol ve sorumluluklarını da benimsemesi de desteklenecektir.