Kurs Detayları
Depremde çocuklara yönelik yapılacak sağlık bakım hizmetlerinin planlanmasında “böbreklerin olası hasardan korunması, sıvı elektrolit dengesinin devamlılığı” ulusal ve uluslararası literatürde vurgulanan temel bir konudur. Çocuklar olağan durumlarda bile sıvı elektrolit dengesizliği gelişimi açısından riskli grupta olup; bu risk depremde bazı olumsuz durumlar (sıvı alımını kısıtlayan-engelleyen durumlar, göçük altında kalması, Crush sendromu, bakım verenin çocuğun sıvı ihtiyacını karşılayamaması vb.) nedeniyle daha çok artar. Depremde, zamanında ve uygun tedavi-bakım yaklaşımı ile sıvı elektrolit dengesindeki bozulmaya yönelik yapılacak müdahale önemlidir. Bu yüzden, deprem öncesi dönemde depremde sıvı elektrolit dengesinin sürdürülmesi hakkınsa, sağlık profesyonellerinin eğitimi önemlidir.
Planlanan eğitim etkinliği kapsamında simülasyon temelli eğitim yöntemleri kullanılarak çocuk hemşireliği alanında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin depremde çocuk hastanın sıvı elektrolit dengesinin sağlanması konusunda mesleki becerilerin geliştirilmesine yönelik güncel mesleki bilginin aktarılması, senaryo temelli uygulamaların yapılması planlanmaktadır.
Kurs, daha önceden Tübitak BİDEB 2237-A programı tarafından desteklenen, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanında yüksek lisans yapan öğrencilerin katıldığı kursun ikincisi şeklinde planlanmış olup (https://simulasyonegitimi.wixsite.com/my-site-5); eğitim programı 2 gün, toplam 18 saattir.